Brandpunt onderzoekt ‘moderne slavernij’ in horeca Nederland

Salaris onder het minimumloon, uitbuiting, bedreigingen en zwart geld in de horeca. Dit en meer komt aan bod in de reportage ‘Onderzoek naar moderne slavernij in de Nederlandse horeca’ van Brandpunt op dinsdag 6 december om 20.25 op NPO2.

Brandpunt onderzoekt de verhalen waarin medewerkers zeggen slachtoffer te zijn van moderne slavernij in de Nederlandse horeca. De verslaggevers van Brandpunt solliciteren in de reportage met een verborgen camera naar een baan in het centrum van Amsterdam.

6 of 7 euro per uur

Met name in de centra van grote steden zeggen mensen te worden gedwongen voor 6 of 7 euro per uur te werken, soms nog minder. En dat lage loon wordt dan ook nog zwart uitbetaald.

Frauderende horecaondernemers

Ook zouden rekeningen van gasten uit het kassasystemen worden gehaald en ‘verdwijnen’. Zo zouden hoge bedragen achterover worden gedrukt. Belastingexpert Peter Kavelaars, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en partner bij accountantskantoor Deloitte noemt het geen incident tegenover Brandpunt. Zijn inschatting is dat de Nederlandse staat jaarlijks 275 miljoen euro misloopt aan belastinginkomsten door frauderende horecaondernemers.

Steun slachtoffers

Brandpunt spreekt in het onderzoek met verschillende horecamedewerkers, meldpunten, onderzoekers en steunpunten. ‘Allemaal kennen ze deze verhalen of de slachtoffers. Maar steun van de officiële instanties die deze slachtoffers van arbeidsuitbuiting moeten helpen, is er nauwelijks.’

Deel deze pagina

Actuele berichten

KANTOOR KLAASSEN IS VERHUISD

Na bijna 25 jaar heeft Klaassen afscheid genomen van het vertrouwde kantooradres aan de Graafsebaan te Rosmalen. De collega's uit Zuid Nederland hebben een nieuw kantoor betrokken aan het Rembrandterf 7 te Vught. Bijna twee jaar geleden was een kantoor Midden Nederland geopend aan de Wiekenweg. Dat is nu verhuisd naar de overkant van de weg en zal het hoofdkantoor van Klaassen gaan vormen: Wiekenweg 56B te Amersfoort 

 

Lees meer