Horeca in steden boekt aanzienlijk meer omzetgroei

Horecabedrijven in grote en middelgrote steden hebben hun omzet in de periode tussen 2011 en 2015 aanzienlijk harder zien stijgen dan gelegenheden buiten de stad.

e omzettoename van de horeca in de 36 grootste Nederlandse steden was in die jaren twee keer zo groot als daarbuiten, zo blijkt maandag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Tussen 2011 en 2015 zagen horecaondernemers in steden hun omzet alleen in het eerste kwartaal van 2013 dalen. Horeca buiten de stad kende in die periode vier kwartalen met dalende omzetten.

Er is alleen gekeken naar horecabedrijven die lid zijn van KHN, gezamenlijk goed voor bijna 90 procent van de totale omzet in de sector.

Vrouwen en mannen

Uit het onderzoek blijkt verder dat er met een aandeel van 53 procent iets meer vrouwen dan mannen werkzaam zijn in de horeca. Buiten de stad is het aandeel vrouwelijke werknemers nog iets groter, namelijk ruim 56 procent.

In de daghoreca, waaronder bijvoorbeeld koffie- en theehuizen en ijssalons vallen, is het aandeel vrouwen het grootst.

De leeftijdsgroep 16- tot 20-jarigen is het sterkst vertegenwoordigd binnen de horecasector met een aandeel van gemiddeld 28 procent. In snackbars en fastfoodrestaurants valt bijna de helft (47 procent) van de werknemers binnen deze leeftijdsgroep. In hotels vormen twintigers juist de grootste groep.

Joey Hehamahua
Deel deze pagina

Actuele berichten

Makelaars: 'Fors meer horecazaken te koop door financiële problemen'bron: nos.nl

Sinds het begin van dit jaar is het aantal horecabedrijven dat te koop staat, met zeker een kwart toegenomen in vergelijking met de afgelopen twee coronajaren. Veelal stoppen de horecabazen vanwege financiële problemen.

Makelaars schatten dat ze sinds januari 25 tot 30 procent meer horecabedrijven in de aanbieding hebben. Sectoreconoom Gerarda Westerhuis van ABN Amro bevestigt de toename.

Lees meer

Horeca op volle kracht vooruitBron: https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/outlook/horeca.html

  • Grote inhaalslag voor de horeca dit jaar met verwachte volumegroei van 30% tot 35%.
  • Ondanks de forse groei zal de sector naar verwachting pas in 2023 volledig zijn hersteld van de coronapandemie. 
  • Winstmarges in de horeca staan nog meer onder druk omdat het niet altijd mogelijk is de hogere kosten volledig bij de klant neer te leggen. 
  • Naar verwachting stijgen de prijzen in de horeca dit jaar met meer dan 3%. 
Lees meer

Bedrijfsoverdrachten Klaassen Horeca- en vastgoedmakelaardij April 2022

Vorige week hebben wij namens Klaassen Horeca- en vastgoedmakelaardij weer een aantal mooie bedrijfsoverdrachten mogen begeleiden.
Hieronder een greep uit de overdrachten van vorige week. Deze week zal er nog een aantal mooie horecabedrijven worden overgedragen.
Lees meer